Stressz és tanulás

Az életben gyakran találkozunk stresszes helyzetekkel. Nemrégiben egy tanulmány ismét rávilágított arra, hogy milyen hatással lehet a stresszhormon az agyunkra és tanulási képességeinkre.

A „Psychoneuroendocrinology” című szakfolyóiratban közölt kutatásban tudósok arra keresték a választ, hogyan befolyásolja a kortizol, a tanulási folyamatot. A tanulmányban 30 résztvevő tapintási képességét vizsgálták egy tréning során. Egy csoport közülük placebót kapott, míg a másik csoport közepes dózisú kortizolt. Eredményként kiderült, hogy a kortizol szinte teljesen gátolta a tapintási képesség fejlődését, míg a placebót kapó csoport képessége várakozáson felül nőtt.

Ezek az eredmények további kutatásokkal egybehangzóan azt mutatják, hogy a stresszhormon gátolja a szinaptikus kapcsolatok megerősítését az agyban, aminek következtében a tanulás is nehézkesebbé válhat. Azonban fontos megértenünk, hogy a stressz nem mindig kizárólag káros hatású. Bizonyos körülmények között a stressz akár segíthet is a tanulásban és a problémamegoldásban.

Az Ashridge Business School például egy tanulmányában kimutatta, hogy stresszhelyzetekben könnyebben tanulunk, ha a szívverésünk felgyorsul a tanulási folyamat alatt. A kutatók stresszes helyzeteket teremtettek a résztvevőknek, és megállapították, hogy az érzelmi intenzitás segíthet a tanulási hatékonyságban.

Mindezek mellett a stressz hatékony kezelése kulcsfontosságú. A stressz nemcsak tanulás közben, hanem az életünk különböző területein is jelen van, és megfelelő stresszkezelési módszerekkel megtanulhatjuk kezelni. Az olyan gyakorlatok, mint a meditáció, a stresszlabdák használata vagy a humorral való kezelés, segíthetnek a negatív stressz enyhítésében.

A stressznek tehát van negatív oldala, amit meg kell tanulnunk kezelni, de pozitív oldala is lehet, amely segíthet a tanulásban és a problémamegoldásban. A kulcs az, hogyan tanuljuk meg hatékonyan kezelni és kihasználni a pozitív stresszt az életünk különböző területein!

A bejegyzés a https://www.haufe.de/personal/hr-management/weiterbildung-was-hilft-gegen-stress-beim-lernen_80_395526.html alapján készült.

Balogh Krisztián, pedagógus coach

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük