Alvás és idegrendszer

Mit csinál az idegrendszerünk, ha alszunk? És mit, ha nem?

Ha minden a természetes menetében halad, és fáradtak vagyunk, a szervezetünk automatikusan alvás üzemmódba kapcsol. Amint az alvás különböző okoknál fogva problémává válik, minden ezzel – tehát a nem alvással – kapcsolatos érzelem, mozdulat, gondolat, meggyőződés a téma köré „csavar” minket, mondhatni túlreprezentálja az agyunk a problémát. Ha ezen „jár” az agyunk, persze nem is tudunk elaludni.

Ami még rosszabb hír, hogy szervezetünket hozzá is szoktatjuk az rossz alváshoz. Ezért van az, hogy a nehéz gondolataink vagy a vibráló idegrendszerünk miatt ugyanabban az órában felébredünk. Ha gyakran tesszük ezt, vegetatív idegrendszerünk megtanulja a dolgot és már fel is ébredtünk. Minden éjjel 2.22 – kor.

Ha mindent az agyunk irányít, akkor mi szabályozza az elalvást és mi az ébredést?

Eddig azt feltételezték, hogy a különböző agyi régiók felelősek az elalvásért és az ébredésért. Berni idegtudósok 2018-ban felfedezték, hogy az agy egyetlen vezérlőközpontja szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust. Az eredmények nagy jelentőséggel bírnak az alvászavarok és a hozzájuk kapcsolódó betegségek kezelésében.

Még mindig nem világos azonban, hogy az agy hogyan irányítja ezt az alvás-ébrenlét ciklust. Alvásunk két fázisból áll: az úgynevezett nem gyors szemmozgásból (NREM vagy mély alvás) és a REM (vagy paradox) alvásból, amelyben az ember a legintenzívebben álmodik. Bár az agy fontos áramköreit már kísérleti és klinikai vizsgálatok során azonosították, az elalvást és ébredést, valamint az alvási folyamat fenntartását szabályozó mögöttes mechanizmusok nagyrészt még mindig ismeretlenek.

Ha az agyműködést alvás közben vizsgáljuk, az elektroencefalogram (EEG) ritmikus rezgéseket mutat. Ezek az úgynevezett lassú hullámok. Fontosak, hogy segítsenek aludni és felépülni a mindennapi szellemi és fizikai aktivitás után. A korábbi eredmények azt sugallták, hogy ezek a lassú hullámok az agykéregben keletkeznek, az agy felső részén, közvetlenül a koponya alatt. Ezzel szemben a hullámok alapján az feltételezték , hogy az ébredést az agy alsó részén található „ébredési központok” okozzák.

A Berni Egyetem BioMedical Research (DBMR) Tanszékének és az Inselspital Bern Egyetemi Neurológiai Klinikájának kutatói felfedezték, hogy a talamusz idegsejtjei – a köztiagy legnagyobb része – szabályozzák az elalvást és az ébredést. A talamusz fontos vezérlőközpont az agyban, amely szinte minden más agyi régióval hálózatba van kötve, és támogatja a fontos funkciókat, például a figyelmet, az érzékszervi észlelést, a megismerést és a tudatot.

A kutatók felfedezték, hogy ezeknek a talamuszban található idegsejteknek egy kis csoportja lassú hullámok generálásával, az elalvást és az ébredés is irányítják, az elektromos aktivitástól függően. Tanulmányukban a kutatók az optogenetika nevű technikát alkalmazták. Fényimpulzusokkal pontosan szabályozták az egerek idegsejtjeit a talamuszban. Amikor rendszeres, hosszan tartó impulzusokkal stimulálták az idegsejteket, az állatok felébredtek. Ha lassú, ritmikus impulzusokat használtak, az egerek mélyebben és nyugodtabban aludtak.

 

Így először lehetett meghatározni egy agyi területet, amely felelős az alvásért és az ébredésért is. „Érdekes módon azt is meg tudtuk mutatni, hogy az alvás minősége romlik, ha a talamuszban található idegsejtek aktivitása gyengül” – mondja Dr. Thomas Gent, a tanulmány első szerzője.

Az eredmények azért fontosak, mert modern világunk aktív lakossága körülbelül 20% -kal kevesebbet alszik, mint 50 évvel ezelőtt, és krónikus alvászavarokban szenved. A szabálytalan munkaidő miatt lecsökkent alvásidőt például csak ritkán lehet pótolni. Az alváshiány egyre inkább összefüggésbe hozható különféle mentális betegségekkel, és gyengíti az immunrendszert is. „Meggyőződésünk, hogy az alvás-ébrenlét ciklus jobb megértése a kulcsa az új alvási terápiáknak az egyre álmatlanabb társadalomban”- mondja Prof. Antoine Adamantidis.

 

Irodalom:

https://www.schlaf-information.de/chronische-schlafstoerungen.html

https://www.unibe.ch/aktuell/medien/media_relations/medienmitteilungen/2018/medienmitteilungen_2018/berner_forschende_entdecken_schlaf_wach_schaltzentrale_im_hirn/index_ger.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük