Nem beszél? Miért nem beszél?

Számos oka lehet annak, ha gyermeked (még) nem beszél. Aggodalomra semmi ok, de összeszedtünk néhány dolgot, amit jó, ha tudsz a beszéd fejlődéséről.

Vannak gyerekek, akik az átlaghoz képest lassabban kezdenek el beszélni vagy kevesebb szót használnak, „később indul be”esetükben a beszéd. De mikor, mitől van az a későn? Ha egy gyermek két éves koráig kevesebb, mint 50 szót használ, beszélhetünk arról, hogy megkésett a beszéd fejlődése. Nem kell azonban ezt az ökölszabályt sem teljesen szigorúan venni! Ne számolgassuk a kétéves szülinap után azonnal a szavak számát, 49 – 51 – 63!? A gyerekek nagy többsége, ha később kezdett is el beszélni és kevesebb szót használ, három éves korára utol érheti társait ezen a területen is.

A nyelvtanulás hosszú és változatos folyamat a baba számára, amelyre a gyermeknek feltétlenül készen kell állnia. Már egy újszülött is rendelkezik a beszédhez szükséges „eszközökkel”. Az agy nyelvi központjai már születéskor jelen vannak, és az összes szükséges izom és szerv, például az ajkak, a hallószervek, a nyelv vagy a rekeszizom kifejlődött. A beszélőszervek megléte mellett a gyerekek törekszenek arra, hogy kapcsolatba léphessenek először szüleikkel, de folyamatosan a külvilággal is. Beszélni, kommunikálni szeretnének velük. A gyermekek nyelvi fejlődése valószínűleg minden gyermek esetében azonos sorrendben történik. Nincs azonban meghatározott időpont, amikor a gyermek elkezd szavakat mondani.

Tényezők, melyek a normál beszédfejlődéshez elengedhetetlenek:

ép beszédszervek

egészséges hallás

ép idegrendszer

folyamatosan beszélő emberi környezet

Ami jellemző:

  • a gyerekek egy – másfél éves korukban kezdenek el beszélni, amikor az ajkak és a nyelv rugalmasabb ás az agy már képes összekapcsolni a szavakat a tárgyakkal
  • néhány gyerek már kilenc hónaposan beszélni kezd, de van, aki két és fél éves korában kezd csak neki
  • a fiúk általában nehezebben, lassabban fejlődnek ezen a területen is, mint a lányok
  • 50 és 250 beszélt szó lehet egy-egy gyerek szókincse közti különbség

Mikor beszélhetünk fejlődési zavarról, rendellenességről?

A 18-24 hónapos gyerekek elkezdenek kétszavas mondatokat alkotni. A bűvös 50 szavas határt is átlépik ebben a korban, vagyis ekkor már több mint 50 szó tartozik a kicsik szókincsébe. Egyes gyerekek (13-20 százalék) azonban 2 évesen csak nagyon kevés szót tud kimondani. Ezeket a gyerekeket megkésett beszédfejlődés jellemzi. Pánikra azonban nincs ok, mert a gyerekek nagyjából fele gyorsan utoléri a többieket. Négy éves korukig már sokuk fejlettségében nincs is különbség.

Vannak a fejlődéssel együtt járó hibák, mint a hangok kihagyása, hang(ok) helyettesítése más hangokkal, hibás hangképzés, szavak rövidítése hangok kihagyásával vagy összevonásával, szótagok felcserélése.

Hogyan segíthetitek otthon a gyerekeket?

A beszéd fejlesztése sok gyakorlást igényel, és a szülők természetesen aktívan támogathatják a kicsiket. Beszélgessetek minél többet! A közös éneklés megnyugtató, a gyermek fejlődésére is pozitív hatással van. A hibákat finoman javítsátok ki úgy, hogy elismétlitek helyesen a hibás részt, mondatot. „Tutyus iszi.” „Igen, édesem, a kutyus iszik”. Fejlesztő hatású a mondókázás, közös ritmusjátékok éneklése, tapsikolás. Kiemelten fontos a meseolvasás ezen a területen is!

Előfordulhat azonban, hogy mindenképp szakemberhez kell fordulni!

Ha a gyermek nem szólal meg 18 hónapos koráig, ha fiú 24 hónapos koráig

Ha két évesen gyermeked 20-30 szónál kevesebbet beszél, vagy az a benyomásod, hogy egyre kevésbé beszél tisztán társaihoz képest.

Ha négy évesen a kiejtési hibái miatt nem értik meg a kortársak, vagy még öt évesen is elkövet ilyen hibákat.

Ha gyermeked sokkal rosszabbul ért meg téged és másokat, mint az azonos korú gyerekek.

Ha gyermeked legalább három hónapig folyamatosan vagy ismételten dadog, olyan erősen, hogy a beszédfolyamat egyértelműen megszakad.

Ha gyermeked még iskolás korban is dadog.

Ki tud segíteni?

Három éves kor alatt forduljatok korai fejlesztéssel foglalkozó szakemberhez, intézményhez!

Három éves kor felett nevelési tanácsadó, gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus, logopédiai szakszolgálat kereshető fel a beszéd fejlődésével kapcsolatos problémákkal.

A megkésett beszéddel kapcsolatos problémák feltárására és a beszéd fejlődésének idegrendszeri támogatására szívesen ajánljuk a Komplex mozgásterápiát is.

 

Felhasznált irodalom

https://www.letsfamily.ch/de/kind/entwicklung/articles/mein-kind-spricht-noch-nicht

  1. Krenács Dóra: Beszédfejlődés https://tunderidoktorneni.hu/betegsegek/beszedfejlodes (2021. november 18.)
  2. https://www.kindergesundheit-info.de/themen/entwicklung/entwicklungsschritte/sprachentwicklung/frueherkennung-sprachstoerung/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük